AppleTV recension

Apple+TV

Hello The Nerd here. Another post in Swedish, use Google Translate or take a Swedish lesson.

Denna post blir på svenska, mest för att det jag möjligen har att säga är mer intressant för svenska läsare än de engelska. AppleTV är ju på intet sätt någon ny gadget men det är först nu under hösten som den blivit riktigt intressant för oss svenskar då Apple börjat släppa filmer för svenska iTuneskonton.

Jag beställde min AppleTV på Black Friday den 25:e november från Apples hemsida eftersom jag trodde att även denna pryl skulle vara nedsatt i pris. Blev dock väldigt förvånad när i stort sätt alla andra hårdvaror var nedsatta i pris men inte AppleTV, vad var grejen med detta Apple?

Hur som helst så struntade jag i det då jag redan bestämt mig för att köpa denna apparat som jag ångrat att jag inte köpte redan i juni i år då jag besökte Apple store i Miami.

AppleTV kostar 1150kr men det måste sägas att om du bara köper själva “pucken” så kommer du inte ha mycket glädje av den. Du måste nämligen minst ha en HDMI kabel för 179kr också. Tycker faktiskt att det är rätt dåligt gjort av Apple att inte inkludera denna sladd i grundpaketet.

Jag beställde både en HDMI sladd och en ljudkabel, så den total summan hamnade på 1518kr inkl moms. Dock funkar det utmärkt utan ljudkabeln för 189kr. HDMI kabeln skickar både ljud och bild till din TV (i skrivande stund vet jag faktiskt inte vad jag skall ha ljudkabeln till :)).

 Hur funkar det då?

Ja, det är ju Apple vi talar om så att komma igång var rena barnleken. Man trycker på source knappen på sin TVkontroll tills man ser AppleTV på skärmen, hittar sitt Wifi nätverk och lägger till sitt Apple ID, klart! Det går även att koppla till en datakabel istället för Wifi om man föredrar det.

Det skall sägas att det var lite knöligt att skriva in alla uppgifter med den extremt rena och lilla fjärrkontrollen men en lösning på det är att ladda ned Apples remote app till sin iPhone (finns tyvärr inte för Android) och som då erbjuder ett tangentbord. Appen funkar väldigt bra och är väldigt följsam och enkel att använda. Det är lite wow-känsla att dra fingret över telefonen och se saker hända på TVn samtidigt.

Märkte dock att iPhoneappen ibland inte svarade om man tittat på en film en längre tid och plockade upp telefonen för att tex trycka på paus. Jag fick först utföra ett kommando med den medföljande fjärrkontrollen för att väcka den till liv. Vet inte om detta är en bug eller bara en tillfällighet för mig.

Utbudet:

Det är ingen hemlighet att utbudet hos iTunes filmer fortfarande är rätt skralt i Sverige men det blir hela tiden bättre. Minus är att man inte har någon textremsa på filmerna ännu. Dock så har Bilar-2 med svensk översättning dykt upp för några dagar sedan så det kommer nog.
Förutom dessa så finns WSJ Live som visar nyheter i en rad olika kategorier, MLB.TV som visar sportnyheter, pod/videocaster från iTunes, Flickr (foton), Apples bildström som kom med iOS 5 och en lång rad radiokanaler.Förutom filmer så har man tillgång till hela YouTube och Vimeo där man kan spendera timmar med att titta på olika klipp. Faktum är att jag fann en nytt värde i YouTube när jag kan sitta i skönsoffan och titta på TVn istället för framför laptoppen eller i datorrummet.

Det som dock gör denna produkt riktigt intressant är funktionen AirPlay som låter dig skicka media ifrån din iPhone eller iPad direkt till AppleTV. Det fungerar utmärkt att spela Spotify på detta sätt men det stora plusset är SVTplay. Jag har helt plötsligt ett väldigt enkelt sätt att se SVT program på begäran på min TV med ett enkelt trygg på min telefon eller iPad. Kom dock ihåg att du inte kan använda iPhonen eller iPaden under tiden du tittar för då slutar den strömma filmen till TVn.

Har man dessutom en iPhone 4S eller iPad2 så kan man skicka över hela sin skärm till TVn vilket öppnar för en rad nya möjligheter. Bla förväntas spel bli en stor sak här.

Funktion

Som vanligt när det gäller Apple så är allt smidigt och snyggt. Dosan tar extremt liten plats och med en sladd till elen och en till TVn blir det hela ett minimalistiskt upplägg.

Att hyra en HD film är väldigt enkelt och den startar i stort sätt direkt. Priset på 49kr för tillgång i 48 timmar tycker jag är lite dyrt, 10-15kr lägre hade varit rimligt. Filmerna visas i 720p, vilken en del säkert tycker är lite dåligt då de flesta har en TV som klarar 1080p. Jag kan dock ärligt säga att jag är mycket imponerad av bildkvalitén och frågan är om man ser någon skillnad om det är 1080p.

Summering

AppleTV imponerar helt klart på mig med sin kvalitet och funktionalitet. Utbudet på iTunes är ännu lite klent i Sverige men med AirPlay funktion för tex SVTplay blir det ändå en väldigt användbar pryl.  Tycker helt klart att den är värd sin dryga tusenlapp och utbudet kommer bli allt bättre med tiden. Den visar helt klart vart vi är på väg när det gäller TV, dvs Internet, webben, mobilen, pekplattor, datorer och TVn smälter samman och innehållet finns på valfri skärm där användaren befinner sig och när denne vill konsumera det.

Länkar som liknar: IDG, Market

 • Henkebladh

  Bra recension!
  Man blir ju litet sugen faktiskt!

  • http://twitter.com/magnus_engdahl Magnus Engdahl

   Den är bra och gillar man Apple blir man inte besviken. Ska bli spännande att se vad framtiden visar. Tror på en iTV där allt är inbyggt.

 • Tom Lindström

  Beställde en redan igår…..:)) Kul läsa att det va ett bra val.

  • http://twitter.com/magnus_engdahl Magnus Engdahl

   Du faller allt djupare ner iTräsket 😉